Hyvä Haltia – Paha Haltija?

90418487”Voisinko auttaa sinua vähentämään työsi kuormitusta ja saamaan enemmän vapaa-aikaa?” Kieltämättä houkutteleva tarjous, mutta mitä tapahtuu, jos lausetta jatketaan kertomalla toteutuksen tapahtuvan ”hallitsemalla” käyttäjän mobiililaitetta. Tuon jälkeen lause koetaan helposti muodossa ”Haluan hallita jokaista liikettäsi ja tietää kaiken mitä teet”?

Onneksi tänä päivänä yllä mainittu tarjous ei ole yksipuolinen ”ota tai jätä”, vaan käyttäjällä on mahdollisuus vaikuttaa omaan yksityisyyteensä. Johtavat ratkaisut käyttävät ns. ”Dual Persona” -lähestymistapaa, jossa mobiililaitteen yritysdata eristetään omaan suljettuun osioon. Dataa on helppo hallita ja poistaa tarvittaessa kokonaan, mikäli laitteen käyttötarkoitus tai käyttäjän rooli muuttuvat. Miksi aiheesta kannattaa olla kiinnostunut ja miten tämä kaikki sitten tapahtuu?

Mobiililaitteiden käyttö ja ”Bring Your Own Device” (BYOD) -konsepti korostuvat merkittävästi lähitulevaisuudessa työn tuottavuuden kasvattamisessa.  Gartnerin tutkimuksen mukaan vuoteen 2016 mennessä 38% yrityksistä arvioi työtehtävien hoitamiseen käytettävien laitteiden olevan kokonaan käyttäjien omistamia. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa yritysdatan turvaaminen täytyy pystyä toteuttamaan kaikilla keskeisillä mobiililaite-alustoilla.

Mobiililaitteiden hallinta-projektit ovat tyypillisesti olleen kuukausien hankkeita, mutta pilvipalvelut ovat tuoneet helpostusta myös tähän. Käyttöönoton helppoudesta on hyvä esimerkki IBM itse, joka hyödynsi ostamaansa Fiberlink MaaS360 -palvelua omassa käyttöönotossaan. Tulokset ovat huikeita –  yli 70.000 käyttäjää aloitti palvelun hyödyntämisen ensimmäisen kuukauden aikana. Tästä käyttäjämäärästä alle 0,5% tarvitsi IT-tuen apua saadakseen laitteeseensa yrityssovellukset, suojatun Internet-selaimen, sähköpostin ja dokumentit.

Edellä mainittu esimerkki ei tarkoita sitä, että palvelu olisi suunnattu ainoastaan suurimpiin ja monimutkaisimpiin ympäristöihin. SaaS-mallilla toteutettu ratkaisu operoidaan IBM:n datakeskuksista, joista palvellaan jopa muutaman mobiili-laitteen ympäristöjä aina kymmeniin tuhansiin saakka. 60% asiakkaista kertoo saaneensa palvelun käyttöön alle neljässä tunnissa. 75% käyttöönotoista on tapahtunut alle kahdeksassa tunnissa.

Omien mobiililaitteiden käyttö yritysmaailmassa tuo mukanaan uudentyyppisen tietoturva-ongelman. Laitteiden fyysinen katoaminen on hämmästyttävän yleistä ja jokainen voi miettiä omaa mobiililaitettaan ja sen tietoturvaa. Pääsenkö kirjautumaan laitteeseen pyyhkäisemällä näyttöä? Onko käytössä nelinumeroinen PIN kuten ”1234”, ”0000”tai ”2014”? Onneksi nämäkin asiat voidaan hallita systemaattisesti ja tarjota samalla käyttäjälle mahdollisuus tehdä työnsä tehokkaammin.

Ehkä kyseessä on kuitenkin se ”Hyvä Haltija”.

Yksi ajatus artikkelista “Hyvä Haltia – Paha Haltija?

Jätä kommentti