Markkinakatsaus Q1/2014 – Mobiilikäyttöjärjestelmät

Yrityksen mobiilistrategiaa luodessa on hyvä ymmärtää markkinoiden tilanne eri teknologioiden suhteen. Mobiilisovellusten kehittämisen kannalta yksi tärkeimmistä tiedoista on mille mobiilikäyttöjärjestelmälle sovelluksia lähdetään kehittämään.

Olemme kiusallisen läheltä saaneet seurata mobiilikäyttöjärjestelmissä tapahtuneen markkinaosuuksien muutoksen viime vuosina. Android on vakuuttavalla tavalla napannut maailmanlaajuisesti leijonanosan markkinaosuuksista puhuttaessa uusista toimituksista. Alla Bloombergin kokoama tilasto:

smartphone-operating-system-market-share-2013

Markkinaosuudet Q1 2014 – Maailma vs. Suomi

 Käytössä olevien mobiilaitteiden kannalta tilanne ei ole vielä aivan yhtä murskaava. Suuntaa antavaa tilastoa saamme esim. StatCounterin tietokannoista, jotka mittaavat webbiliikennettä palveluun rekisteröityneiltä sivustoilta.

Globaalisti toimivien mobiilisovelluskehittäjien kannalta tilanne on kohtalaisen helppo – tee sovelluksesi Androidille ja iOSille, niin katat n. 70 % kaikista käyttäjistä.

 

StatCounter FY14Q1 - Mobile OS WW

StatCounter FY14Q1 – Mobile OS WW

Mutta… Suomen osalta tilanne onkin varsin erilainen. Kun muualla pärjätään käytännössä kahdella käyttöjärjestelmällä, Suomessa on välttämätöntä keskittyä mobiilisovellusten kehittämisessä kolmeen käyttöjärjestelmään. Erityisesti yrityksille suunnattujen sovellusten osalta tämä korostuu, sillä Windows Phone on hyvin yleinen valinta yritysten työsuhdepuhelimeksi.

StatCounter FY14Q1 - Mobile OS Finland

StatCounter FY14Q1 – Mobile OS Finland

Tulevaisuuden ennusteet

Tilanne saattaa tulevaisuudessa muotoutua toisenlaiseksi Suomen osalta, kun vahvat tunnesiteet Nokiaan purkautuvat Microsoft-kaupan myötä. Yleisesti tulevaisuuden suunnasta analyytikot ovat esittäneet omia näkemyksiään, mutta eniten tunnutaan uskovan Androidin valtakauden jatkumiseen. IOSille ja Windows Phonelle povataan hyvin maltillista kasvua verrattuna Androidiin.

Global operating system market share based on device shipments. Source: Gartner Inc.

Global operating system market share based on device shipments. Source: Gartner Inc.

Fragmentaatio

Androidin kasvu tulee kasvattamaan jo ennestään valtavaa Android-versioiden fragmentaatiota (esim. 4000+ eri älypuhelinmallia…). OpenSignal on visualisoinut hyvin asiaa artikkelissaan, johon suosittelen tutustua. Hyvänä vertailuna esimerkiksi Android- vs. iOS-leirien tuetut näyttöjen resoluutiot. Tässä on kehittäjille ja testaajille työsarkaa: miten varmistetaan sovellusten toimivuus kaikissa eri versioissa.

OpenSignal - Android vs. iOS resolution

OpenSignal – Android vs. iOS resolution

Uudet toimijat

Uusista toimijoista Jolla on saanut hyvin palstatilaa Suomen lehdistössä, mutta merkittävää markkinaosuutta heidän MeeGon pohjalta rakennettu Sailfish OS ei ole saanut.

Markkinoille tuleminen on suuremmillekin tekijöille haastavaa. Samsungin ja Intelin ajaman Tizen-käyttöjärjestelmän piti saada tämän vuoden MWC:ssä lihaa luiden ympärille, mutta lanseeraukset jäivät kovin vähiin. Suurin syy on epävarmuus markkinoiden imusta muita kuin Androidia ja iOSia (ja WP:tä) kohtaan.

Oman luvun mobiilikäyttöjärjestelmien historiaan haluaa kirjoittaa myös Mozilla, joka on tuonut markkinoille selainpohjaisen Firefox OS:n mobiililaitteille. Mozilla hakee paikkaansa low-end-älypuhelinten markkinasta. MWC:ssä Mozilla julkaisi yhteistyökuvioitaan, joiden tavoitteena on tuoda markkinoille alle 25 USD maksava älypuhelin. Tämä hintataso haastaa erittäin vahvasti halvimmat Android-laitteet sekä myös ns. feature phone -kategoriaan kuuluvat laitteet, joita mm. Nokian Asha-mallit ovat edustaneet.

Villi kortti voi olla myös aina niin yllättävä Kiina, joka on esitellyt oman avoimeen Linuxiin perustuvan COS (China Operating System) -käyttöjärjestelmänsä. Omalla käyttöjärjestelmällään Kiina pyrkii murtamaan ulkomaalaisten toimijoiden monopolin mobiilikäyttöjärjestelmissä. Kiinan asettaessa “lempeitä suuntaviivojaan” kansalaisille ja hallinnon edustajille COSin käytöstä voi käyttöjärjestelmän osuus nousta hetkessä erittäin merkittävälle tasolle – ainakin Kiinan sisäisessä markkinassa.

Tilanne elää, monimuotoisuus jatkuu

Seuraavat vuodet eletään Suomessa tilanteessa, jossa yritysten tulee tukea mobiilisovelluksissaan vähintään kolmea eri käyttöjärjestelmää – Androidia, iOSia ja Windows Phonea. Monimuotoisuuden lisääntyessä odotukset kasvavat cross-platform kehitysympäristöjä kohtaan ja HTML5:n suuntaan tuntuu kääntyvän monen yrityksen ja kehittäjän katseet. Samoin lisääntyy kiinnostus mobiilialustojen suuntaan, joiden avulla voidaan tehostaa mobiilisovellusten kehittämistä, testausta, hallintaa ja sovellusten integraatiota taustajärjestelmiin. Varmaa on, että mobiilin monimuotoisuus tulee jatkumaan lähivuodet – epävarmaa on ovatko yritykset varautuneet siihen riittävästi.

 

Julkaistu kategoriassa Yleistä avainsanoilla , , , kirjoittanut .

Tietoja Tommi Ristola

Olen töissä IBM:n ohjelmistoyksikössä. Toimin useiden kumppanien kanssa mobiilisovellusalustojen, mobiilisovellusten- ja laitteiden hallinnan sekä mobiilin tietoturvan ja -analytiikan parissa. Lisäksi sovellusten elinkaaren hallinnan ratkaisut, integraatiot ja liiketoimintaprosessien kehittämisen ratkaisut ovat lähellä sydäntäni. Yli 15 vuotisen IT-uran aikana työtehtävät päätelaitteiden, palvelinten, tallennus- ja verkkolaitteiden, ohjelmistojen sekä palveluiden parissa ovat jättäneet jälkensä myös laajempaan ymmärrykseen yritysten arkkitehtuureista.

Jätä kommentti